טריינר לאופניים – מה זה ולמי זה מתאים?

בשנים האחרונות, הרכיבה על אופניים השתדרגה ללא היכר. האופניים הפכו לסוג של ספורט עממי נפוץ להפתיע. החל מהחובבים שרוכבים עליהן בנחת לשיפור הכושר ועד לספורטאי תריאטלון משקיענים. תופעה זו, מתבטאת בין השאר בעושר אביזרי ומוצרי עזר מיוחדים עבור אופניים. אחד הבולטים והמעניינים ביותר שבהם כיום, הוא הטריינר. במה מדובר? מה חשוב ומעניין לדעת על מכשיר זה? ולמי הטריינר מתאים?

הדור החדש של אופני הכושר

אופני הכושר הוותיקים, אפשרו לאנשים לרכב על אופניים בתוך מבנה סגור, במקום בחוץ. הן היו (ועדיין) זמינות, כאמצעי פשוט יחסית לשיפור הכושר הגופני. כיום, בהקשר של רכיבת אופניים כספורט, יש מעין גרסה חדשה שלהן, אשר מזניקה את האפשרות הזו הרחק קדימה. בתיאור תמציתי, ניתן לומר כי טריינר לאופניים הוא מעין אופני כושר מתוחכמים. זהו מוצר המדמה רכיבה אתגרית, באמצעות חיבור אופניים רגילות למכשיר. הטריינרים מספקים התנגדות לתנועת גלגלי האופניים, בשיטה מגנטית, בכדי לדמות עליות. רמת ההתנגדות ניתנת כמובן לשליטה. תודות לכך וליכולות נוספות שנפרט בהמשך, מתקבלת חוויית רכיבה שמדמה רכיבה בחוץ, בתנאים משתנים.

החשיבות לרוכבים

טריינרים מתאימים לשימוש עם אופני כביש ואופני שטח והם משמשים רוכבים מתחילים וגם מתקדמים ואפילו מקצוענים. הם מאפשרים להתאמן עבור רכיבה בחוץ, בתנאים נוחים של מבנה סגור. יש לכך השלכות רבות וחשובות. למשל חסכון בזמן – אין מכוניות מפריעות ורמזורים מעכבים. בזמנים של תנאי רכיבה מסוכנים, הם מאפשרים להתאמן ללא סיכון. בראיה רחבה, אפשר להשוות אותם לא רק לאופני כושר אלא גם ל"רולרים" – מעין הליכונים פשוטים עבור אופניים. גם ביחס לרולרים, הטריינרים הם ממש "עולם אחר" של תחכום ואפשרויות.

תכונות מרכזיות

עוד יתרונות של מכשירים אלה, ניתן להבין באמצעות פרוט התכונות המרכזיות שלהם:

אופן החיבור לאופניים

ישנם שני אופנים מרכזיים, שבהם טריינרים מתחברים לאופניים שלכם. בשיטה שנקראתwheel-on , הגלגל האחורי נמצא באינטראקציה עם רכיב רולר של הטריינר. זו הנקודה, שבאמצעותה מתבצעת הדמיית הרכיבה, ברמה הפיזית. בשיטת direct drive הטריינר מתחבר במקום הגלגל האחורי.

 

 

ניהול האימונים

הטריינר מתחבר לאפליקציות שונות. בכך, הוא מאפשר יכולות מתקדמות, כגון בניית תוכנית אימון כושר אישית ואפילו הקרנת מסלולי נסיעה על מסך, באופן שמסונכרן עם הרכיבה על המכשיר.

חיבור אלחוטי

החיבור שבין המכשיר עצמו לבין ההתקן שעליו נמצאת התוכנה (סמארטפון או מחשב). לרוב מדובר בחיבור מסוג Bluetooth.

שיפוע

דגמי הטריינרים נבדלים האחד מהשני, ביכולת ההתנגדות שהם מספקים ובהספק המכשיר. הדבר מתבטא בשיפוע המרבי שהם מסוגלים לדמות.

קומפקטיות

מכשירים בשיטת direct drive נוטים להיות יותר מורכבים וגדולים, מאשר דגמיwheel-on . היבט זה משליך על נוחות השימוש בהם, במידה ויש להוציא ולהרכיב אותם עבור כל אימון נפרד. חשוב לקחת בחשבון בהקשר זה גם את המשקל.

אמצעי מדידה שונים

טריינרים כוללים מד סיבובי פדלים, מד מהירות וכדומה. אמצעים כאלה, מספקים אינדיקציות חשובות למצב הרכיבה.

מידת הרעש

השימוש במכשירים איננו שקט לגמרי, אם כי יש הבדל בין הדגמים. חשוב לקחת זאת בחשבון.

מחיר

מחיר מוצרים אלה משתנה מאוד והוא בסדרי גודל של 2,000 עד 7,000 ש"ח ויותר. מחד, הדבר מתבטא באינספור תכונות מתקדמות ואפשרויות שזמינות. מאידך, זה לא זול!

לסיכום

סביר שכבר הבנתם, שמדובר בהרבה יותר מאשר סתם "אופני כושר". לכל רוכב אופניים נלהב או מי שמעוניין לשפר את הכושר הגופני, כדאי ומומלץ להכיר מכשירים מתוחכמים אלה.

נגישות